HR-менеджер — це людина, яка керує персоналом: наймає на роботу, підтримує, мотивує та допомагає. Це достатньо важка професія, але дуже цікава. HR має знайти підхід до кожного, бути чудовим психологом і комунікабельною людиною. Крім цього, потрібно завжди вдосконалюватися, бути всебічно розвиненим, слідкувати за ринком праці та його особливостями.

Дуже цікаво розібратися, як виглядає ця людина. Це чоловік чи жінка? Чим HR займається у вільний від роботи час? Який портрет українського HR-менеджера?

Для того щоб дізнатися більше, було проведено опитування спеціалістів HR-сфери різних міст України. При цьому опитування проводилось на різних етапах становлення цієї професії, що дає можливість простежити загальні тенденції.

Стать

Цей напрям діяльності обирають переважно жінки. Але якщо 5 років тому відсоток прекрасної статі в HR-сфері був близько 91%, то нині він знизився до 80%.

Вік         

Більша частина опитаних — люди віком від 26-ти до 35-ти років. Приблизно однакові відсоткові показники у спеціалістів 22-25 та 36-45 років (десь 20%). Ще 5 років тому дані значно відрізнялися: до 10% рекрутерів було за 30-ть, більший відсоток опитуваних були ще студентами.

Освіта

Майже 90% рекрутерів мають вищу освіту. Найчастіше освіта пов’язана с психологією та соціологією. Приблизно 10% спеціалістів з управління персоналом.

Досвід роботи

Більшість респондентів мають 1-5 років досвіду роботи, багато й тих, хто працює у сфері понад 8 років.

Тип зайнятості

Майже 90% мають повну зайнятість. Причому, з кожним роком відсоток рекрутерів, які працюють дистанційно, збільшується. Стає більш поширений режим роботи з вільним графіком, HR може самостійно розпоряджатися своїм часом.

Хобі

Хобі HR-ів дуже різноманітні, але більшість полюбляють подорожі та активний відпочинок, також багато часу приділяють власному здоров’ю, відвідуючи спортивні зали та танцювальні гуртки.

Музика

Найчастіше українська поп- та рок-музика.

Книги

Під час опитування найчастіше згадувалися: «Майстер і Маргарита», «45 татуювань менеджера. Правила керівника» і «Атлант розправив плечі».

Кухня

Відносно кулінарії, то частіше HR-ри не готують. Полюбляють обідати в ресторані або замовляти доставку. Улюблена кухня — японська та італійська.

Домашні улюбленці

Найчастіше HR-ри заводять котиків, рідше собак. Це пов’язано з тим, що собакам потрібен постійний догляд, а часу на домашніх улюбленців не завжди вистачає.

Тож можна зробити висновок, що люди цієї професії дуже активні, всебічно розвинені, мають високий рівень самоорганізації та дисципліни. Стосовно освіти, то необов’язково мати профільну освіту, щоб стати успішним HR-ом. Потрібно працювати, мати мотивацію та любити життя і те, чим займаєшся.